Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Need help? Ask here and someone will help
Post Reply
domasb
Posts: 15
Joined: Fri Oct 14, 2022 6:52 pm

Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Post by domasb »

Hello. I've been having this problem for a week now, trying to fix it. So I uploaded the XONE firmware successfully. Before flashing, Arduino pro micro was functioning properly (IT WAS RECOGNIZED IN DEVICE MANAGER, SHOWN AS ARDUINO MICRO PORT COM4). After flashing happen 2 very strange things:
1) If I connect arduino to computer without connecting it to xbox before, it doesn't even get registered as a new device in device manager
2) If I connect the wire from serial to xbox first, and then plug arduino into PC, it detects it as arduino micro BOOTLOADER (not just Arduino Micro as before) and disappears after a few seconds (disconnects).

I will upload a demonstration video and I also add support topic from arduino forum: https://forum.arduino.cc/t/micro-disapp ... nds/150004
Video: https://photos.app.goo.gl/Qowsv67ep2e7dMNL8 NOTE THAT I DON"T DISCONNECT THE CABLE, IT JUST SEEMS THAT ARDUINO IS MALFUNCTIONING AFTER FLASHING

I tried to fix it:
1)changed ports, cables, computers
2)changed arduino pro micro (if the previous was broken), did everything as wiki guide says

Nothing worked
User avatar
ckaiycool
Posts: 373
Joined: Thu Jul 10, 2014 8:16 pm
Location: Sweden

Re: Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Post by ckaiycool »

How did you flash it?
I suggest that you use the Gimx Launcher built-in flasher.
https://gimx.fr/wiki/index.php?title=Gu ... g_firmware
domasb
Posts: 15
Joined: Fri Oct 14, 2022 6:52 pm

Re: Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Post by domasb »

Video of flashing: https://www.veed.io/view/e8c9bbbb-5e5e- ... 01542d1ddc

I use your software. Also I've tried changing serial connects if they were mislabeled (rx-tx and tx-rx / rx-rx and tx-tx). Nothing changes.
Last edited by domasb on Tue Oct 25, 2022 8:37 pm, edited 1 time in total.
User avatar
ckaiycool
Posts: 373
Joined: Thu Jul 10, 2014 8:16 pm
Location: Sweden

Re: Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Post by ckaiycool »

Try to flash with another firmware and see if the problem persist.
If it does disconnect again there might be something with either your adruino that has malfunctioned (burnt? does it smell burnt?)
domasb
Posts: 15
Joined: Fri Oct 14, 2022 6:52 pm

Re: Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Post by domasb »

What do you mean by disconnecting again? It doesn't smell burnt and I've tried with 2 arduino's . I uploaded ps4 firmware and still the same bug.

Some people fix this problem by reseting the bootloader while code is uploading (but I can't see how is this ascociated with our scenario):

https://forum.arduino.cc/t/micro-disapp ... g%20right.

Image
User avatar
ckaiycool
Posts: 373
Joined: Thu Jul 10, 2014 8:16 pm
Location: Sweden

Re: Arduino micro does't show up in device manager (as com port) after firmware update

Post by ckaiycool »

So in order for this device to work on your console the Arduino has to be connected to the console and the FT232R has to be connected to the PC. Just as stated in the tutorial. https://gimx.fr/wiki/index.php?title=Gu ... he_console

Since the firmware is succesfully installed on the arduino -based on your video that is a confirmation that the firmware is IN the ardiuno.

When firmware update is done you connect as stated in the wiki.
1. Connect AVR board (USB cable) to the console
2. Connect UART converter (the other side) to the computer
3. Connect your Xbox One controller to the computer


Power on your console with the power button on console, make sure that the controller is OFF.

Start Gimx-Launcher
Output has to be Gimx Adapter.
is the Port field recognicing your adapter?
Is the input device on correct option? change it to -Physical device.
Select config
Messages to -None
Mouse capture to -Auto

Press the guide button of the controller during 2 seconds and play.

Does it work?

If this does not work than i don't know what else to do except reinstall drivers for the UART and Arduino. When reinstalling drivers it is really important to reboot computer on each step. Most people have had problems with their adapters not beeing recognised in gimx because of this.
Post Reply