Adapter Not Detected on One Computer

Need help? Ask here and someone will help
Post Reply
imadunatic
Posts: 5
Joined: Sun Feb 28, 2021 1:07 am

Adapter Not Detected on One Computer

Post by imadunatic »

I built a DIY adapter from with CP2102 adapter and a pro micro arduino. On one of my computers it works fine, no issues, on my racing rig it won't detect or show any ports in the launcher even though it's showing up in the device manager.

I had enough parts to build 3 of these so I built 3 different combinations and all work fine on one computer and are not detected on any USB port on the racing rig. When I first installed the firmware on the first adapter it worked fine, showed up as an option to pick the port, no issues. Rebooted and no adapter was available to pick so I figured something was up. Moved it back to my work computer and no issues, GIMX finds it just fine.

Any ideas? I tried forcing the port in the command line but that didn't work.

I tried completely cleaning out all traces of GIMX and reinstalling and still no dice. I can't even generate a log file because it won't start.
User avatar
ckaiycool
Posts: 175
Joined: Thu Jul 10, 2014 8:16 pm

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by ckaiycool »

Have you tried a differrent usb port on the computer?
Gimx Adapter Arduino pro micro ATMEGA32U4+UART CP2104
Consoles Playstation 3 Slim OFW | OG XBOX Aladdin Modchip | PSP CFW | GBA IPS Mod
PC Intel I5-3570 | Geforce GTX 780 | Viewsonic XG2401 | Mouse: Logitech G403 | Keyboard: Coolermaster Octane
User avatar
LoneWolf81
Posts: 228
Joined: Sat Jun 15, 2019 11:49 am
Location: South Africa

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by LoneWolf81 »

Are you connecting it directly or using a USB Hub ?

Could you also please post the driver version you are using.
Please Remember to Post your Log file in the support section , that way its easier and faster to start identifying the issue thus helping you to sort it out so you can enjoy GIMX :D .
imadunatic
Posts: 5
Joined: Sun Feb 28, 2021 1:07 am

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by imadunatic »

I am connecting directly. I tried ever port I have including a couple PCI hubs. This is a PC direct setup also.

Strangely, this morning it finds it, and it seems to work ok (other than being really laggy) with an error that might shed some light on why it disappeared after a reboot? I originally rebooted because of the severe input lag (like a full second from shifting to it actually shifting in game).

Code: Select all

global option -l with value `log.txt'
global option -c with value `kevin.xml'
controller #1: option -p with value `COM3'
now reading arguments for controller #2
status flag is set
subpos flag is set
force_updates flag is set
auto-grab flag is set
GIMX 8.0 x86_64
Windows 10 (or later) x64
Kernel version: 10.0 (18363)
GIMX adapter detected, controller type is: G27 PS3.
Firmware version: 8.0
Reset sent to the GIMX adapter.
Current baudrate: 500000 bps.
Trying baudrate: 2000000 bps.
Trying baudrate: 1000000 bps.
Trying baudrate: 500000 bps.
Using baudrate: 500000 bps.
no pass-through device is needed
If target is a PS3, start the game with a dualshock 3, and then reassign game controllers.
using default refresh period: 10.00ms
mouse 0 has name 'HID-compliant mouse' and virtual id 0
mouse 1 has name 'HID-compliant mouse' and virtual id 1
keyboard 0 has name 'HID Keyboard Device' and virtual id 0
keyboard 1 has name 'HID Keyboard Device' and virtual id 1
keyboard 2 has name 'HID Keyboard Device' and virtual id 2
keyboard 3 has name 'HID Keyboard Device' and virtual id 3
keyboard 4 has name 'HID Keyboard Device' and virtual id 4
keyboard 5 has name 'HID Keyboard Device' and virtual id 5
joystick 0 has name 'Handbrake Seq Shifter' and virtual id 0
joystick 1 has name 'Throttle Quadrant' and virtual id 0
joystick 2 has name 'Load Cell Interface LC-USB' and virtual id 0
joystick 3 has name 'USB Game Controllers' and virtual id 0
joystick 4 has name 'ClubSport USB Shifter' and virtual id 0
joystick 5 has name 'Button Box 32' and virtual id 0
joystick 6 has name 'VRS DirectForce Pro Wheel Base' and virtual id 0
joystick 7 has name 'vJoy Device' and virtual id 0
joystick 8 has name 'G-Shark GS-GP702' and virtual id 0
Dump of C:\Users\Kevin\AppData\Roaming/gimx/config/kevin.xml:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<root>
  <controller id="1" dpi="0" type="G27 PS3">
    <configuration id="1">
      <trigger type="" id="" name="" button_id="" switch_back="no" delay="0"/>
      <mouse_options_list/>
      <intensity_list/>
      <button_map>
        <button id="abs_axis_0" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="Button Box 32"/>
          <event type="button" id="5"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_1" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="Button Box 32"/>
          <event type="button" id="1"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_11" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="Handbrake Seq Shifter"/>
          <event type="button" id="1"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_12" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="Handbrake Seq Shifter"/>
          <event type="button" id="0"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_13" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="G-Shark GS-GP702"/>
          <event type="button" id="6"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_14" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="G-Shark GS-GP702"/>
          <event type="button" id="4"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_20" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="1"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_21" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="2"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_22" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="3"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_23" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="4"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_24" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="5"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_25" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="6"/>
        </button>
        <button id="abs_axis_26" label="">
          <device type="joystick" id="0" name="ClubSport USB Shifter"/>
          <event type="button" id="0"/>
        </button>
      </button_map>
      <axis_map>
        <axis id="rel_axis_0" label="wheel">
          <device type="joystick" id="0" name="VRS DirectForce Pro Wheel Base"/>
          <event type="axis" id="0" dead_zone="0" multiplier="0.0039" exponent="1.00" shape=""/>
        </axis>
        <axis id="abs_axis_17" label="gas">
          <device type="joystick" id="0" name="Load Cell Interface LC-USB"/>
          <event type="axis" id="0" dead_zone="0" multiplier="0.008" exponent="1.00" shape=""/>
        </axis>
        <axis id="abs_axis_18" label="brake">
          <device type="joystick" id="0" name="Load Cell Interface LC-USB"/>
          <event type="axis" id="1" dead_zone="0" multiplier="0.008" exponent="1.00" shape=""/>
        </axis>
        <axis id="abs_axis_19" label="clutch">
          <device type="joystick" id="0" name="Load Cell Interface LC-USB"/>
          <event type="axis" id="2" dead_zone="0" multiplier="0.008" exponent="1.00" shape=""/>
        </axis>
      </axis_map>
      <joystick_corrections_list>
        <correction low_value="32767" low_coef="-8192" high_value="0" high_coef="0">
          <device type="joystick" id="0" name="Logitech G27 Racing Wheel USB"/>
          <event type="axis" id="1"/>
        </correction>
        <correction low_value="32767" low_coef="-8192" high_value="0" high_coef="0">
          <device type="joystick" id="0" name="Logitech G27 Racing Wheel USB"/>
          <event type="axis" id="2"/>
        </correction>
        <correction low_value="32767" low_coef="-8192" high_value="0" high_coef="0">
          <device type="joystick" id="0" name="Logitech G27 Racing Wheel USB"/>
          <event type="axis" id="4"/>
        </correction>
        <correction low_value="-32768" low_coef="0" high_value="-32768" high_coef="8191">
          <device type="joystick" id="0" name="Load Cell Interface LC-USB"/>
          <event type="axis" id="2"/>
        </correction>
        <correction low_value="-32768" low_coef="0" high_value="-32768" high_coef="11277">
          <device type="joystick" id="0" name="Load Cell Interface LC-USB"/>
          <event type="axis" id="1"/>
        </correction>
        <correction low_value="-32768" low_coef="0" high_value="-32768" high_coef="8191">
          <device type="joystick" id="0" name="Load Cell Interface LC-USB"/>
          <event type="axis" id="0"/>
        </correction>
      </joystick_corrections_list>
    </configuration>
  </controller>
</root>
Warning: macros are not available for: joystick Handbrake Seq Shifter (0)
Warning: macros are not available for: joystick G-Shark GS-GP702 (0)
Warning: macros are not available for: joystick ClubSport USB Shifter (0)
Warning: joystick not found: Logitech G27 Racing Wheel USB 0
Haptic core has source haptic_source_lg for device 046d:c29b
Haptic core has sink haptic_sink_os for joystick 6 (VRS DirectForce Pro Wheel Base)
FFB invert: no
FFB gain: rumble=100 constant=100 spring=100 damper=100
rounding timer period 10000us to 9982us
src/windows/gserial.c:66 set_serial_params: SetCommState failed with error: The parameter is incorrect.


Error: failed to open the GIMX adapter
Error: failed to send data to the GIMX adapter
0 1266874035.565879, gear shifter 4 (255)
adjust your wheel range to 200 degrees
0 1266874103.512282, wheel (485), gear shifter 4 (255)
0 1266874103.522301, wheel (487), gear shifter 4 (255)
0 1266874103.532290, wheel (489), gear shifter 4 (255)

Exiting
src/windows/gprio.c:105 restoreprocess: SetProcessAffinityMask failed with error: Access is denied.


src/windows/gprio.c:105 restoreprocess: SetProcessAffinityMask failed with error: Access is denied.
imadunatic
Posts: 5
Joined: Sun Feb 28, 2021 1:07 am

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by imadunatic »

EDIT: Just did a clean reinstall of USBDK and GIMX just to be safe (appeared to fix this error for someone else) and the setcommstate error persists.

Edit2: Fixed!! Just needed to grab the latest drivers from here: https://www.silabs.com/developers/usb-t ... cp-drivers Works perfect, no errors. :D

Edit 3: Reboot and the com port is no longer selectable in GIMX... I cannot figure out what the reboot is doing... Adapter still shows in the port list.

Final Edit: Reboot and it shows up. I hear the windows "new device sound" about 20 seconds after booting up so I'm thinking I jumped the gun on the last full shutdown and startup. For now I'm going to just use and see how stable it is. When it shows up in the GIMX port list, it seems to work perfectly with none of the lag issues I was having.

Also, the adapter I'm using:

\
imadunatic
Posts: 5
Joined: Sun Feb 28, 2021 1:07 am

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by imadunatic »

So I figured out if I unplug and replug the cp2102 adapter after startup the port shows up fine in GIMX. Maybe that's by design? Either way, when it's working, it works awesome. So great to have my VRS wheel work in games that don't support it!
User avatar
LoneWolf81
Posts: 228
Joined: Sat Jun 15, 2019 11:49 am
Location: South Africa

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by LoneWolf81 »

Glad its working, as for the port not showing I know some programs like the ones used to monitor a UPS could cause the port to be non accessible but you could check all the programs in your startup to check if there is anything that could be causing it.
Please Remember to Post your Log file in the support section , that way its easier and faster to start identifying the issue thus helping you to sort it out so you can enjoy GIMX :D .
User avatar
Matlo
Posts: 5760
Joined: Wed Jul 06, 2011 7:01 am
Location: France
Contact:

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by Matlo »

Hello,

This definitely looks like a conflict with another application opening the COM port, and preventing GIMX to detect it.

It would be interesting to know which application is causing this.
GIMX creator Donate Shop
imadunatic
Posts: 5
Joined: Sun Feb 28, 2021 1:07 am

Re: Adapter Not Detected on One Computer

Post by imadunatic »

It's been reliably finding it after the first few times of needing to unplug and replug. I do have cyberpower UPS software on the gaming computer, my next step if it starts flaking again is to uninstall the UPS software and see if it happens again after that.
Post Reply